Harmonie v parfému – hlava, srdce a základ

Parfémová pyramida představuje složky parfému a jejich intenzitu. Parfém není jen náhodně namíchaná vůně v různém poměru, či “od oka”. Každá oblast pyramidy má své nezastupitelné místo a společně tvoří naprostou harmonii. Proto se parfém, v průběhu času, jeví a voní pokaždé trošku jinak.

Pyramidu vůní popsal jako první William A. Poucher, jakožto chemický výzkumník, který se specializoval na chemii parfémů a kosmetiky.

Pyramida vůní

HLAVA = vrchní tóny

Vrchní tóny u parfému jsou to první, co vás okouzlí, co na vás zapůsobí. Hlava je horní (tedy nejmenší) část pyramidy. Mnohdy však ale nejdůležitější. Jde o složku, která vás zaujme na první dojem, ať už jde o svěží citrusy nebo třeba opojnou levanduli. Hlava ovlivní vůni na několik prvních minut (přibližně 15 minut), poté přichází na scénu další část pyramidy, kterou je SRDCE.

 

SRDCE = střední tóny

Srdce parfému odkrývá svou pravou tvář. Střední tóny vydrží několik hodin (cca 2-3), což je velká výhoda. Právě tato část vám prozradí, jaký charakter má parfém, který jste právě použili. Smysly vám okouzlí květinová vůně (např. růže, jasmín, ylang-ylang), nasládlá vůně (vanilka, čokoláda či karamel), orientální vůně (vzácné dřevo, ambra, myrha), či kořeněná vůně (skořice, hřebíček, muškát).

 

ZÁKLAD = spodní tóny

Ingredience v základu, tedy ve spodních tónech parfému, najdete ty nejvytrvalejší složky, které vás budou doprovázet celý den. Rozvinou se po cca 2 hodinách od nanesení parfému. V základu se objevují jemné, velmi málo prchavé pižmové, kadidlové, ambrové, vanilkové či dřevité (např. santal, cedr) tóny.

Vzorek 

Ideální při výběru toho správného parfému právě pro vás je vyzkoušení v podobě vzorku. Abyste dámy odtušily, které vůně vám budou vyhovovat, pečlivě si přečtěte popisky u jednotlivých vůní a poté si vzorky vyberte. Následně, jak je odzkoušíte na své kůži, budete mít 100% jasno, která vůně je ta pravá.

Vzorky dámských vůní naleznete zde: DÁMSKÉ VZORKY

Stejně tak pánové, kteří hledají nejlépe vystihující parfém pro svoji osobnost, mohou vybírat z pánských vzorků: PÁNSKÉ VZORKY

U každého vzorku je popsané složení, tedy jaké vůně můžete očekávat ve které fázi pyramidy vůní.

Podrobné představení a odhalení tajemství arabských parfémů najdete v našem e-booku, zdarma ke stažení zde: TAJEMSTVÍ ARABSKÝCH PARFÉMŮ

Součástí e-booku je také dárek pro vás, vyzvedněte si jej a užívejte.